Läs senare

Dystert för yrkesprogram

14 apr 2011

Foto: Nils AgdlerDet börjar dystert för yrkesprogrammen i den nya gymnasieskolan. Det visar siffror från storstadsregionerna. Totalt handlar det om nära tio procents lägre söktryck till yrkesprogrammen. En orsak som många pekar på är att programmen inte längre ger högskolebehörighet.I det här numret av Yrke har vi intervjuat ett antal gymnasierektorer om det minskade intresset för yrkesprogrammen.

Vi har också besökt studie- och yrkesvägledare som ska vägleda niorna i deras val. Inte sällan blir det valet av skola som kommer i första hand för eleverna, inte själva programmet. Vägledarna försöker vända på saken då innehållet i utbildningen är viktigast.

En del som blir permanent i den nya gymnasieskolan är lärlingsutbildning. Något krav på utbildade handledare finns dock inte trots att bland annat Skolverket förespråkat obligatrisk handledarutbildning.

Yrke har också varit med när Expo och IF Metall talar med elever om främlingsfientlighet och rättigheter på jobbet.

Yrkesläraren Tommy Fredlund betonar att det är viktigt att jobba kontinuerligt med värdegrunden. Det är så lätt att bara ordna en temadag och sedan lägga locket på. Men nu kan vi titta på hur vi ska väva in de här frågorna i kurserna, menar han.

ur Lärarförbundets Magasin