Läs senare

Det sa klick på konferensen

Kärlek på jobbetVarken Sofie eller Siv kunde förställa sig att de kunde bli förälskade i en kollega. Ändå var det precis vad som hände.

27 okt 2017
Illustration: Robert Nyberg

För ett par år sedan bytte svenskläraren Sofie arbete till en mindre gymnasieskola i samma kommun.
– Min första känsla var – oj, vilket bra arbetsklimat!

Hon hamnade i samma arbetslag som NO-läraren Kristin. De fann varandra direkt.
– Det var lätt att prata med henne oavsett om det handlade om arbetet eller om privatlivet.

I slutet av vårterminen tog arbetslaget en spontan afterwork. Stämningen blev uppsluppen i solen på uteserveringen. Under kvällen framkom det att Kristins relation nyligen tagit slut. Det gick en vecka och Sofie grubblade intensivt på vad hon skulle göra.
– En vecka senare, på väg till bussen, förklarade jag att jag gillade henne mer än som en kollega … Hon svarade på ett fint sätt, men tvekade inte utan sa: ”Åh, nej. Jag är inte intresserad av dig på det sättet.”

Besvikelsen blev enorm, men sommarlovet närmade sig.
– Jag intalade mig att det skulle gå över under semestern. Det gjorde det inte. Strategin blev att undvika henne och äta lunch ute. Men vi hade ju ofta möten ihop. Jag reagerade jättestarkt när hon kom in i rummet, blev stel och slutade skratta.

Efter en lång sorgeprocess har Sofie nu bytt skola, kommit över känslorna och träffat en ny kvinna.
– Jag borde varit mer försiktig med att berätta om mina känslor. Inte låtit känslorna ta över så starkt.

9 procent …

… av gymnasielärarna ingår i ett parförhållande med någon som har samma yrke.

Källa: SCB.

Siv är specialpedagog på en gymnasieskola utanför Stockholm. Det var en vanlig apt i början av höstterminen när ny personal skulle presentera sig.
– En kille vid namn Arvid reste sig, jag såg upp från mina papper och synade honom, sådär som man gör. Han verkade trevlig, men inte mer än så.

Snart märkte Siv att Arvid allt oftare placerade sig bredvid henne i lunchrummet. Hon blev konfunderad och lite irriterad.
– Men efter ett tag började jag sakna honom om han satte sig någon annanstans.

Efter en tid var det dags för personalfest med maskeradtema.
– Arvid och jag åkte in till stan för att handla vampyrkläder en kväll efter jobbet. Det blev både bio och middag och nu kände jag: ”Oj, vilken kille.”

De började dejta, men diskret och försiktigt. Omgivningen förstod dock precis vad som höll på att ske.
– Eleverna började fråga om vi var ihop, och vi visste inte vad vi skulle svara.

En morgon ringde plötsligt Arvid och frågade: ”Är vi ihop? Nu måste vi bestämma oss.”
– Ja, sa jag. Vi är tillsammans.

De berättade för de kollegor som ännu inte förstått och gick tillsammans ner till skolledningen.
– Vi var nervösa, jag vet att vissa skolor har förbud mot relationer på arbetsplatsen. Men alla tog det jättebra. Vi fick så mycket kärlek! Skolledningen stöttade oss, men förklarade att vi bara kunde vara i samma arbetslag terminen ut, sedan skulle de sära på oss.

Nu drygt tre år senare bor de tillsammans och arbetar kvar på samma skola, men i olika byggnader. Skolledningen matchar deras scheman så gott det går.
– Vi är diskreta i skolan, men att öppet kunna hålla varandra i handen till och från jobbet är obeskrivligt skönt, säger Siv.

”Frivilligt att berätta”

Vilken rätt har arbetsgivare att ”förbjuda” kärleksrelationer på jobbet?
– Ingen alls, säger Sofia Bäck Carlén, förbundsjurist på Lärarförbundet. Om en chef och en underlydande kollega inleder en relation skulle det dock kunna vara olämpligt att de fortsätter arbeta tillsammans. Det kan medföra att arbetsgivaren undersöker möjligheterna att omplacera den ena. En del arbetsgivare har en policy för hur man ser på kärleksförhållanden på arbetsplatsen och hur de situationerna ska hanteras.

Måste man berätta?
– Nej, det avgör man själv. Om det rör sig om situationen chef–underställd bör man dock informera om hur det ligger till. I vissa fall kan det vara bra att berätta för att undvika spekulationer eller ryktesspridning bland kollegorna.

Kan det vara grund för uppsägning?
– Inte på grund av relationen i sig. För att saklig grund för uppsägning ska kunna anses föreligga måste ytterligare omständigheter tillkomma och hur allvarliga de är avgörs i det enskilda fallet.

ur Lärarförbundets Magasin