Hållbarhet

De bryter isoleringen

HållbarhetDe vill motverka ensamhet hos äldre, ge högstadieelever jobb och marknadsföra företag på orten. Gymnasieeleverna Max Rydén och Oliver Bergwerf har startat Sällskaparna.

av Björn Andersson
04 apr 2019
Foto: Joachim Nywall

Max Rydén och Oliver Bergwerf går på ekonomiprogrammet och är intresserade av social hållbarhet. Namnet på deras företag är Sällskaparna. De har rekryterat sju elever i högstadiet som ska besöka äldreboenden för att utföra olika aktiviteter. Det kan handla om att spela kort med de boende, göra någon rörelseaktivitet eller teckna.
– Vi har också tänkt lite kring musik. En av våra uppdragstagare föreslog karaoke. Att sjunga tillsammans bidrar till välmående, säger Oliver Bergwerf, vd för Sällskaparna som drivs inom Ung Företagsamhet (UF) på Fridagymnasiet i Vänersborg.

Sällskaparna kommer inte bara att minska ensamheten hos de äldre utan också stressen hos personalen i äldreomsorgen, menar han.
– Det är sjukt många som går in i väggen för att de har så mycket att göra. Med vår idé blir personalen lite avlastad även om en del kanske måste sitta med  under aktiviteterna.

Max Rydén, som har titeln produktutvecklare, berättar att han känner personer som bor på olika äldreboenden och att de skulle behöva fler aktiviteter.
– En del sitter ensamma på sina rum. Med vårt upplägg kan de äldre umgås med varandra och samtidigt få kontakt med ungdomar.

Oliver Bergwerf ser en stor fördel för högstadieeleverna förutom att de får ett givande uppdrag och lön på 75 kronor i timmen.
– De får en till rad på cv. När vi var i deras ålder kunde vi bara skriva att vi hade praoat.

En uppgift som återstår är att finansiera verksamheten så att Sällskaparna kan komma i gång i skarpt läge. Affärsidén bygger på att samverka med olika företag.
– Vi vill bygga upp deras varumärken genom att visa att de här företagen tar ett ansvar för att utveckla samhället i en socialt hållbar riktning.

Hittills har det varit svårt att få finansiärer men Oliver Bergwerf är förhoppningsfull och tror på affärsidén. För att kunna ersätta uppdragstagarna den här terminen behövs cirka 20 000 kronor.
– Ett företag har visat intresse och de vill i så fall vara ensamt om att stötta oss för att få ut mer marknadsföring. De känner också till ett lämpligt äldreboende i Vänersborg.

De företag som stödjer Sällskaparna kommer bland annat att lanseras i sociala medier, få färdigskrivna inlägg som de kan publicera och diplom som de kan visa för sina kunder.

Det här är andra UF-företaget som Max Rydén och Oliver Bergwerf driver. Förra året startade de ett företag inom kursen för entreprenörskap, medan de nu driver Sällskaparna inom gymnasiearbetet. De får stöd av en lärare som är handledare för gymnasiearbetet och två andra lärare på skolan som arbetar mycket med UF.
– UF har nog ändrat oss båda som personer. Förut brann jag inte för något på samma sätt som nu. Att få utveckla en företagsidé ger hur mycket som helst, säger Oliver Bergwerf, som förra året utnämndes till årets unga ledare på SM i Ung Företagsamhet.

Alla artiklar i temat Hållbarhet (8)

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com