Ingår i temat
Tema: Status
Läs senare

”Att bli förstelärare var ett kliv uppåt”

Yrkeslärare skulle få höjd status om det infördes krav på legitimation. Det menar Yvonne Kristoffersson som är förstelärare och undervisar i vårdämnen.

28 Okt 2016

Foto: Johan Eklund

Yvonne Kristoffersson har en bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Efter tio år i vården valde hon att bli lärare och för henne kändes det naturligt att skaffa legitimation även i sitt nya yrke. Ett krav på legitimation för yrkeslärare tror hon skulle kunna höja statusen.

– Samtidigt är det nog en utmaning för många yrkeslärare. Man har redan en utbildning och så ska man skaffa ytterligare en. Då kan det vara svårt att börja studera och ta studielån, resonerar Yvonne Kristoffersson.

Hon har arbetat i tjugo år som lärare och har sin anställning på Taserudsgymnasiet i Arvika. Hon undervisar i karaktärsämnen på vård och omsorgsprogrammet. I uppdraget som förstelärare ingår bland annat att utveckla det arbetsplatsförlagda lärandet, apl, tillsammans med en annan förstelärare.

Yvonne Kristoffersson arbetar även med lärare i gymnasiegemsamma ämnen för att få dem att ”färga in sina ämnen i de olika yrkesprogrammen”.

– Jag tror att eleverna blir mer motiverade om kunskapskraven vinklas mot yrket.

Hon tycker inte att det är någon skillnad i status mellan olika lärare beroende av om man undervisar i gymnasiegemensamma ämnen eller karaktärsämnen.

– Vi jobbar alla i samma lag och vi har enbart yrkesprogram. Faktum är att de flesta förstelärarna här på skolan undervisar i karaktärsämnen.

Hon ser utnämningen till förstelärare som ett steg uppåt på karriärstegen. Ett kvitto på att hon och kollegorna tar stort ansvar för skolans utveckling. Hon är nu inne på sitt tredje år med uppdraget.

– Tyvärr beviljas vi bara ett år i taget. Man vill inte bli av med uppdraget då det är inspirerande och spännande. De extra pengar som det ger ökar naturligtvis motivationen. För mig handlar det om att utveckla apl och det arbetet tar tid. Jag skriver även på en D-uppsats i ämnet.

Första året kunde hon känna av en viss missunnsamhet från dem som inte utsetts till förstelärare, men nu tycker hon inte att det är så.

– Först var det ingen som riktigt visste vad uppdraget innebar. Nu känns det som det har klarnat.

Ett sätt för skolor att få status kan vara i tävlingar, anser hon.

– Här på vård- och omsorgsprogrammet och andra yrkesprogram har vi gått vidare till Yrkes-SM. Det bidrar till att skapa status här på orten och många elever söker sig hit.

Yvonne Kristoffersson

Bor: I Åmål.

Bakgrund: Sjuksköterska.

Arbetar i dag som: Gymnasielärare i vårdämnen.

Alla artiklar i temat Tema: Status (8)

ur Lärarförbundets Magasin