Läs senare

7 frågor …

… till Björn Berling, lärare på Sturegymnasiet i Halmstad som är första skolan med eget mikrobryggeri för öl.

av Björn Andersson
31 maj 2019
31 maj 2019
Foto: Daniel Börjesson

I vilka kurser kommer ni att kunna använda mikrobryggeriet?

– De flesta serveringskurserna berörs. Bryggeriet ger även en möjlighet för dem som vill läsa drycker specialisering och mat och dryck i kombination. Eleverna kan även brygga till sina gymnasiearbeten.

Vilka ölsorter kommer ni att kunna brygga?

– Vi kommer att hålla oss till ale, och lager. Inga suröl för då behöver man andra jäskar.

Har ni haft moraliska diskussioner om att ni uppmuntrar öldrickande?

– Vi diskuterar ansvarsfull alkoholservering och alkoholpolitik löpande genom hela utbildningen. Något uppmuntrande är det inte frågan om, snarare tvärtom. Det handlar om att lära sig ett hantverk. Eleverna får lära sig olika bryggningsmetoder i praktiken. De ska också kunna ta fram ett recept från grunden. Tillverkningen kommer att ske i liten skala. Vårt Stureöl kommer endast att serveras för gästerna på våra skolrestauranger där vi har fullständiga rättigheter.

Varför har det blivit så populärt med mikrobryggerier?

– En förklaring kan nog vara att man vill arbeta småskaligt och närproducerat. Man vill ha koll på sina ingredienser och vad man gör för något. Den filosofin slår också igenom i matlagning.

Är bryggeriet i gång redan?

– Jag har testkört det för att kontrollera bryggverket och att hela systemet fungerar. Första ölet är inte klart ännu, men snart.

Hur är intresset bland eleverna?

– Det är jättestort. Tidigare har vi samarbetat med ett lokalt bryggeri och eleverna har fått göra egen julöl. Detta steget tar det till en ny nivå och kommer garanterat att öka kunskapsnivån.

Är ni första skolan i landet med eget bryggeri?

– Jag vågar inte svära på det men vad jag vet så finns det inte på någon annan gymnasieskola.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com