Yrkesprogrammen tappar elever

Antalet elever som börjar ettan på gymnasiet ökar. Men på yrkesprogrammen är det tvärtom.

27 Nov 2014

Gymnasieeleverna har blivit allt färre de senaste åren och blir det fortfarande totalt sett. Men nu är det på väg att vända, visar nya siffror från Skolverket. Runt niohundra fler elever började ettan på gymnasiet i höstas jämfört med året innan.

För yrkesprogrammens del ser det dock fortsatt mörkt ut. Jämfört med hösten 2013 valde i år tolv hundra färre ungdomar att börja studera på ett yrkesprogram. De senaste sex åren har andelen yrkesettor minskat med tio procentenheter. Nu går bara tjugosju procent ett yrkesprogram.

En förklaring kan vara att yrkesprogram inte längre ger obligatorisk högskolebehörighet, enligt Helén Ängmo, överdirektör på Skolverket.

– Många femtonåringar tycker att gymnasievalet är svårt och väljer då högskoleförberedande program för att hålla många dörrar öppna, säger hon.

Värst drabbat är barn- och fritidsprogrammet. Där har andelen ettor minskat med tio procentenheter på ett år. Det kan jämföras med det högskoleförberedande ekonomiprogrammet där andelen förstaårselever ökade med åtta procentenheter, enligt Skolverkets statistik.

Siffrorna är preliminära. Den slutgiltiga statistiken presenteras i mars.