Vems betyg är mest populärt?

InsparkMånga är nyfikna på hur det gick för olika kändisar i skolan. Vi ringde till några arkivarier runt om i landet för att kolla vems gymnasiebetyg som oftast begärs ut.

av Per Hagström
13 Dec 2017
Vems betyg är mest populärt?
Foto: Fredrik Sandberg/ TT, Håkan Larsson, Christian Örnberg / TT

Fredrik Granholm

E-förvaltare vid Sollefteå kommuns arkiv
– Allmänheten verkar aldrig få nog av Stefan Löfvens gymnasiebetyg. Det är vårt klart populäraste arkivsök här i Sollefteå.

Vad är det som fascinerar med statsministerns betyg tror du?
– Kvällstidningsjournalister vill ofta veta om han hade några ”anmärkningar”. De verkar tro att han fick betyg i ordning och uppförande men så gammal är inte karln.

Enskilda personer som hör av sig då. Vad kan de vara ute efter?
– Vi får ju inte fråga. Men de kanske vill jämföra sina egna betyg med kända personers. Jag vet inte om de hoppas att få se ett bra eller dåligt betyg när det gäller Stefan Löfven.

Ja, vad fick han för betyg?
– Ganska vanliga, inget som sticker ut. Vi har det inskannat så jag kan mejla det till dig.

Bosse Hedblom

Arkivarie vid kommunarkivet i Sandvikens kommun
– I dag tveklöst Daniel Westlings. Eller förresten, det kanske är hugget som stucket mellan honom och Tomas Ledin. Det var större efterfrågan på prins Daniels betyg för några år sedan och jag tror att Ledin kan gå om snart eftersom han kommer vara med i en tv-sändning framöver.

Förvarar ni prinsens och popsångarens betyg på ett särskilt ställe?
– Ja, vi har dem lite mer lättillgängliga än andra elevers betyg. Vi brukar visa upp dem när vi har studiebesök här i arkivet.

Vem hade bäst betyg av de två?
– Du får begära ut betygen och göra din egen bedömning. Jag kan i alla fall säga att Ledin inte behöver skämmas för sitt musikbetyg. Han hade femma både i högstadiet och på gymnasiet.

Elisabeth Siltberg

Arkivarie vid Region Gotland
– Komikern Babben Larssons och ishockeyspelaren Håkan Loobs betyg begärs ut återkommande.

Vilka är det som begär ut dem?
– Gymnasieelever eller studenter på någon journalistutbildning som ska testa offentlighetsprincipen.

Ser ni till att ha Babbens och Loobs betyg nära till hands?
– Nej, vi brukar vara lite taskiga och fråga vad Babben heter på riktigt och vilken skola hon gick i. Egentligen vet vi ju i vilket av våra 150 skolarkiv vi ska leta, men de begär ju ut handlingarna i utbildningssyfte.