Trolljägaren

AktuelltVian Tahir vill få gymnasieelever att jobba antirasistiskt på nätet. Polisanmäl allt som är hets mot folkgrupp, uppmanar hon.

01 Apr 2016

Foto: Anders G WarneNi inom projektet Nätaktivisterna utbildar gymnasie­elever i att vara antirasistiska aktörer på nätet. Vilka forum handlar det om?

– Det går att applicera på de flesta nätforum. Olika sociala medier som ungdomar är på själva, till exempel Instagram eller Facebook. Anledningen till att vi startade projektet är att det i ungdomsgruppen finns en förbättringspotential som har betydelse för framtiden. Undersökningar som har gjorts visar dock att anonymt hat ofta kommer från vuxna.

Så eleverna ska inte in på Flashback eller andra ställen och försöka styra debatten?

– Nej, så är det inte utan det handlar om de kanaler där man själv har någon slags kontroll och som man är van vid att använda.

Vad tar ni upp under era utbildningar?

– Det är inslag om lag och rätt som eleverna också tycker är intressant. Det är yttrandefrihetslagstiftningen och de inskränkningar som finns. Det vi fokuserar på är förtal, förolämpning, hot och hets mot folkgrupp.

– Unga i dag är vana att använda nätet och har en känsla för när någonting inte är okej. Men det de får med sig i utbildningen är att det finns stöd i lagen för att motverka rasism och hur man kan polisanmäla.

Om man ser något rasistiskt på nätet – ska man polisanmäla det?

– Ja, vi rekommenderar det. När det gäller rasism kan man anmäla för hets mot folkgrupp utan att man själv är den som är utsatt. Man tar en skärmdump och skickar in den till polisen.

Hur många skolor har ni besökt?

– Vi har genomfört 160 utbildningar i lika många klasser och målet är att besöka 200. Vi har varit på 22 olika orter. Totalt har vi 40 unga utbildare som åker till skolorna.

Finns det inte några som tycker att de ska få skriva vad de vill på nätet?

– Visst kan det bli diskussioner men det är ju lite av meningen. Men lagen är lagen och den gäller för vad man får göra på nätet.

Vian Tahir

Ålder: 33

Bor: I Stockholm.

Gör: Kommunikationsansvarig på Nätaktivisterna. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden.

Aktuell: Utbildar gymnasieelever i att vara antirastiska på nätet.