Tärningen är kastad!

av Gertrud Svensén
07 Apr 2017

Framtidsgymnasiet, Futurum, Didaktus, Praktiska… På väg till jobbet på Stora Essingen i Stockholm åker jag spårvagnen förbi ett kluster av gymnasieskolor. Sammanlagt 15 stycken finns det i stadsdelen Liljeholmen-Hägersten. 13 av dem drivs av fristående huvudmän.

Det är en gymnasiemarknad i miniatyr, ovanligt intensiv för det lilla geografiska området men samtidigt inte unik.

I dag går en fjärdedel av alla gymnasieelever i skolor som drivs av fristående huvudmän. Skillnaderna är stora över landet. Friskolorna koncentrerar sig till storstäder och förortskommuner medan glesbygdskommunerna är vita fläckar för skolföretagen. Skolverket konstaterade i en rapport 2013 att elevernas möjlighet att välja utbildning begränsas av hur gymnasiemarknaden ser ut just där de bor – ingen vidare likvärdighet, alltså.

Vi har valt att kalla vårt temanummer om gymnasiemarknaden för Spelet om skolan. Det är ett spel med höga insatser, enorma vinstchanser och regler som är på väg att skrivas om: blir det ett vinsttak och ska kommunerna kunna påverka nyetableringar?

Våra reportrar har rest till Vallentuna och Täby, Falun och Norrköping och träffat lyckade entreprenörer, elever som gjort aktiva skolval och lärare med stor frihet – men också pratat med dem som tyngs av marknadsföringskrav, sparpaket och nedläggningshot.

Och i Liljeholmen växer ännu en gymnasieutbildning fram: en bilservicekedja startar nytt program för blivande mekaniker.