Alternativa fakta

Tar fajten på Facebook

Alternativa faktaDen snabbt växande Facebookgruppen ”Jag är här” bekämpar hat och lögner i sociala medier. Gymnasieläraren Karin Berg är en av aktivisterna.

av Martin Röshammar
02 Jun 2017
Karin Berg. Foto: David Magnusson

”Jag är här” startades i maj förra året och har i dag cirka 70 000 medlemmar. Idén är att gruppens medlemmar ger sig in i hatfyllda kommentarsfält och argumenterar sakligt och stöttar varandra.

Vad är poängen med ”Jag är här”?
– Vi vill försvara det fina med internet och ge den tysta godheten en röst så att man vågar kommentera och stå upp. Jag gick med i Amnesty när jag var femton. Det har gått som en röd tråd genom mitt liv och det känns viktigt att alla människor ska få uttrycka sina åsikter. Det kan de inte när samtalen handlar om personangrepp, hot, hat och våld, säger Karin Berg, lärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg, och en av gruppens administratörer.

Vad har du lärt dig av ”Jag är här”?
– Jag har lärt mig jättemycket om vad som är kränkande och vilka grupper som är utsatta. Jag själv är vit, förvisso kvinna som har upplevt en del kvinnoförtryck, men jag lever Svenssonliv med villa och tre barn. Hur diskuterar vi? Vad är sakligt, vad är verkligen sant i debatten? Är det så att vi har flest antal anmälda våldtäkter i världen? Det är sant. Men vi har också den hårdaste lagstiftningen. Saudiarabien har minst antal anmälda våldtäkter i världen och det beror på att våldtäktsoffret där döms och därför inte anmäler. Det är en ganska viktig aspekt om man nu ska diskutera våldtäkt i Sverige.

Märker du någon skillnad på debattklimatet sedan ”Jag är här” startades?
– Ja, inte minst har tidningarna börjat moderera sina kommentarsfält hårdare. Det är inte längre okej att hoppa på enstaka personer, att säga att någon är ful eller hata en person. De börjar ta bort sådana kommentarer.

Kan du använda dig av ”Jag är här” i undervisningen?
– Inte så att vi pratar om de olika aktionerna, men eleverna och jag kan mötas och förstå varandra i saker som de har sett på nätet – artiklar som har blivit virala. Vi kan prata om hur det har gått till och om varför folk blir så upprörda. Nu har jag bättre koll på hur algoritmer fungerar och hur vi styrs av det vi gillar.

Vilken aktion är du mest nöjd med?
– Det var när Runar Søgaard sa att han förstod Donald Trump. Det genererade ett kommentarsfält där Runar skulle skjutas och var ful och extremt korkad. Men han är pastor, ingen maktperson. I yttrandefrihetens namn måste man få försvara Trump utan att bli hånad och hotad. Det var en spännande aktion för det satte normerna lite ur spel, för det är lättare att försvara en kvinna eller något som man sympatiserar med själv. Men det goda hatet finns inte, ingen ska behöva utstå hat.

Alla artiklar i temat Alternativa fakta (7)