Ta steget – byt jobb!

av Björn Grafström
15 Sep 2017

Ett nytt skolår har börjat, och för väldigt många är det mesta sig likt. För några är det dock stora förändringar, och en av de största förändringar en lärare kan göra utan att lämna yrket är att byta arbetsplats.

Jag gjorde den resan i januari. Efter sju år valde jag att söka mig till en annan skola. Det var inte ett lätt beslut. Rutiner som är bekanta är en trygghet. Lång anställningstid är en trygghet. Att känna kollegor och chefer är en trygghet. Det var ett läskigt beslut att fatta, men jag ångrar det inte alls.

För visst finns det fördelar. I de allra flesta fall betyder byte av arbetsplats ett tjockare lönekuvert. För mig var det som att få ett lärarlönelyft. Det är också roligt att lära känna nya kollegor, men framför allt är det utvecklande för den egna yrkesutövningen.

Det är roligt att lära känna nya kollegor, men framför allt är det utvecklande för den egna yrkesutövningen.

Mitt steg var inget jättekliv direkt, men tillräckligt för att skapa en nödvändig förändring. Jag lämnade en stor gymnasieskola i Stockholms norra förorter och anslöt till en stor gymnasieskola i en annan av Stockholms norra förorter. Skolorna har ungefär samma elev­underlag och båda är kommunala.

Ändå finns det förstås skillnader. Min förra arbetsplats jobbade med koncentrationsläsning och delade in läsåret i tre perioder i stället för två terminer. Eleverna är förtjusta i det men själv är jag väldigt nöjd med att ha lämnat det bakom mig och att få arbeta i ett vanligt tempo. En filosofikurs är blott elva veckor lång med koncentrationsläsning, och det gör att varje examination måste bearbetas mer eller mindre omedelbart. Det medför en känsla av att aldrig kunna andas, likt en simmare som försöker klara 50 meter i en mästerskapsfinal utan att ta ett andetag. I längden tär det på en.

Björn Grafström

Gör: Lärare i svenska och filosofi.

Arbetsplats: Åva gymnasium i Täby

Mest saknar jag mina gamla kollegor, många har dessutom blivit väldigt goda vänner. Men det finns kloka, roliga, smarta och fotbollsintresserade kollegor på alla skolor i Sverige. En skola verkar till exempel inte vara komplett utan en begåvad Tottenhamsupporter.

Och ärligt talat: många skolor är ganska lika, vad än slagord på fina broschyrer gör gällande. Tryggheten i en lång anställningstid är också devalverad i dagens läge där skolorna är i det närmaste desperata efter vår kompetens. Och framför allt annat: Sverige är ett land med många trevliga och skickliga lärare. Att möta dem på konferenser, i arbetsrum och på personalfester under ett läsår kommer att utveckla dig mer än vad fem år skulle göra om du stannar.

Så är du less på chefen, känner att du behöver få upp lönen eller vill utvecklas mer i ditt yrkesutövande. Ta steget. Byt jobb.

För övrigt anser jag …

… att Växjö verkar vara den kommun i Sverige som behandlar lärarna sämst. Full lön endast vid godkända betyg på komvux och förbud mot att byta jobb inom kommunen under pågående läsår. Galet är bara förnamnet.