Sexualupplysaren

AktuelltI Sverige finns mycket att förhålla sig till när det gäller sexuell hälsa. En ny bok av Inti Chavez Perez riktar sig till nyanlända och deras lärare.

av Per Bengtsson
13 Dec 2017
Foto: Anna Svanberg

Varför behövs en särskild bok om sex och samlevnad för nyanlända?
– De har väldigt specifika behov och utmaningar. Av forskningen vet vi att den här gruppen är särskilt utsatt när det gäller till exempel sexuell ohälsa, sexuella övergrepp och förtryck i hemmet. Det finns en större risk att deras sexuella rättigheter hotas, därför är det extra viktigt med sex- och samlevnadsundervisning.

Vad innehåller boken?
– Den förklarar bland annat hur Sverige är strukturerat kring sexualitet och relationer genom lagar, hur vården är organiserad när det gäller sexuell hälsa och hur kroppen fungerar. Jag har också intervjuat ungdomar om deras egna erfarenheter av relationer och sex.

Under hösten har sexuella trakasserier uppmärksammats under uppropet #metoo. Hur berörs sexuellt våld i boken?
– Kapitlet Våra lagar handlar om tafsande och våldtäkt. Ett annat kapitel handlar om samtycke – under rubriken ”Ja”. Några tjejer pratar om hur jobbigt det är när killar är för påträngande, en annan berättar om hur det är att ha en sexuellt våldsam pojkvän och en kille berättar om när han blev utnyttjad av en äldre kvinna.

Många kommer från länder där skolan aldrig skulle berätta hur ett barn blir till.

Som sexualupplysare möter du många nyanlända ungdomar. Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Det är mycket funderingar kring kroppen. Till exempel om onani är skadligt. Många kommer från länder där skolan aldrig i livet skulle berätta hur ett barn blir till, så det finns kunskapsluckor som inte är så vanliga bland elever som är uppvuxna i Sverige.

Inti Chavez Perez

Ålder: 32 år.

Bor: I Göteborg.

Gör: Frilansande sexualupplysare.

Aktuell: Med Jag och du, en bok om sex och samlevnad för nyanlända. Den ges ut både på lätt svenska och arabiska.

Ett kapitel handlar om nakenhet. Vilka erfarenheter har intervjupersonerna av det?
– En tjej berättar att hon kommer från ett land där killar inte ens får gå i shorts och visa knäna. När hon besöker en svensk strand är där massor av lättklädda killar och hon glor helt ohämmat. En kille berättar om första gången han går på ett badhus och hur han och kompisarna tycker att det är extremt att alla går omkring nakna i omklädningsrummet. Nakenhet i Sverige behöver inte betyda att man söker kontakt. Att vara avklädd är heller ingen signal om att man är mottaglig för sex.

Vilket är det bästa tipset i boken tycker du?
– Jag är glad över att boken har ett så tydligt perspektiv på lagar, till exempel om grooming och att man inte får fota någon i ett omklädningsrum. Det finns väldigt många lagar inom sex- och samlevnadsfältet. Min erfarenhet är att många, även de som är födda här, inte har koll på dem.