Samla tankarna på anslagstavlan

PadletTidsödande grupparbeten med eleverna eller spretiga anteckningar från mötet med kollegorna? Padlet räddar dig i nöden.

16 Apr 2017

FILM: Se vår intervju med Jenny Edvardsson.

Färgglada post-it på klassrums­dörren fungerar alldeles utmärkt. Det är bara det att elever som inte är närvarande har svårt att se dem, förklarar gymnasieläraren Jenny Edvardsson och kikar upp från skärmen.

Gratisprogrammet Padlet finns på webben och kan användas för arbetet med exit tickets. Som i exemplet ovan där eleverna lägger upp en utträdesbiljett innan de lämnar salen. Vad de har lärt sig i dag eller eller vad ett begrepp innebär.

FILM: Jenny Edvardsson visar hur hon jobbar med Padlet och exit tickets.

Padlet kan beskrivas som en digital anslagstavla där flera kan samarbeta genom att lägga in anteckningar eller annat material. Beroende på vilka in­ställningar som görs kan alla sedan ­se eller redigera till exempel text, video- och ljudklipp.

– Jag använder det när vi startar ett arbetsområde. Individuellt eller i grupp kan eleverna tänka kring området och lägga upp sina tankar. Det blir grunden för vidare diskussion, säger Jenny Edvardsson.

Vid grupparbeten kan filmer, podcasts eller annat som grupperna skapar laddas upp på en Padlet.

Som gymnasielärare i svenska och historia går Jenny Edvardsson ofta igenom samma saker och gör samma uppgifter med flera klasser på olika program. Padlet blir en lättillgänglig förvaringsplats för dessa. Dessutom finns en funktion för att exportera materialet, som till exempel pdf- eller excelfil, vilket gör det möjligt att jämföra olika klasser.

Men det är inte bara på lektionerna som programmet är användbart. Vid en fortbildningsdag eller konferens med kollegorna kan det vara ett sätt att samla ihop dagens bästa tips. Eller använda som anteckningstavla för att gruppera frågorna som dyker upp under dagen.

– Även om det handlar om ett lätt­använt redskap är det bra att testa med kollegorna först, innan man använder det med eleverna.

De senaste åren har Jenny Edvardsson seglat upp som något av en digital förebild i lärarkretsar. Hon håller föredrag om sitt arbetssätt och bloggar om digitala verktyg i undervisningen. Men förutom några fortbildningskurser på eget initiativ har Jenny Edvardsson ingen särskild digital bakgrund.

– Nä, jag är mest nyfiken och vill lära nytt hela tiden. Det som triggar mig med det digitala lärandet är att det finns så mycket man kan göra för att komma vidare till nästa steg.

Samtidigt är hon ingen motståndare till vare sig pennan eller papperet.

– Post-it är också väldigt bra. Men jag tror på variation för elevernas skull.

Så jobbar du med Padlet

FILM: Så gör du! Jenny Edvardsson hjälper dig starta din första Padlet.

1. Dela med eleverna. Det kan göras på olika sätt. Bädda in på en blogg eller mejla ut en länk med ett lösen­ord så att eleverna kan logga in.
  2. Skapa ett konto på padlet.com och logga in. Gärna på en dator första gången. Eleverna kan använda sina mobiler för att läsa eller lägga upp material.
  3. Ställ in din Padlet (om du vill). Från början är det en tom sida där du kan styra över till exempel utseende, färg, och innehåll. Skriv sedan in en övergripande fråga, eller något annat som din Padlet ska handla om. Använd kugghjulet längst upp till höger.
  4. Sätt igång. Ett enkelt sätt att börja är när du startar ett nytt arbets­område. Låt eleverna diskutera och lägga upp tankar och svar. Använd sedan det som utgångspunkt. Välj om du vill visa materialet anonymt eller om det ska synas vilken elev som lagt upp vad.

Bra för både elever och kollegor

• Padlet är en digital anslagstavla där flera olika personer kan lägga upp film-, bild-, ljud eller textfiler. Programmet är gratis.
  • Det kan användas i grupparbeten, för att skapa exit tickets eller när ett nytt arbetsområde ska introduceras. Eleverna kan lägga upp redovisningar, få instruktioner eller göra uppgifter som läraren lagt ut.
  • Lärarkollegor kan använda Padlet till att samla frågor, tips eller anteckningar från en gemensam fortbildningsdag. Det går att exportera innehållet till pdf- eller Excel-fil.

FILM: Så startar Jenny Edvardsson upp ett nytt arbetsområde med Padlet.

Jenny Edvardsson

Jobbar som: Lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad.

Digital klassrumsfavorit (förutom Padlet): Youtube.

– För att det finns så oerhört mycket där och för att det är en arena där eleverna känner sig hemma.

Följ Jenny: På bloggen jennypawendes.blogspot.se eller på Twitter @jennypawendes.