Nu bryter vi med arvet

av Gertrud Svensén
13 Dec 2017
Gertrud Svensén, chefredaktör.

På klassresan i femman. En tjej har fått bröst och killarna gör allt för att komma åt att ta på dem. Hon jagas ut och in i sovsalarna, över gräsmattan och mellan husen. Till slut springer hon uppför en brandtrappa, där hon blir fast.

Drygt 30 år senare går tiden i repris. Under #räckupphanden och #tystiklassen publiceras vittnesmål från skolan, om sexism, kränkande kommentarer och sexuella övergrepp. Det är outhärdligt att läsa.

I gruppen för journalister, som jag själv är med i, ser jag berättelserna och insikterna växa fram. Uppgivenheten, raseriet. Den totala vissheten om att något avgörande är på väg att ske och att vägen tillbaka för alltid är stängd.

Nu ser vi klart det vi kanske egentligen redan visste: att övergrepp förekommer i alla branscher, på alla arbetsplatser, i alla delar av samhället. Det handlar inte om enstaka förövare, utan om djupt rotade strukturer och skeva maktförhållanden.

Gruppen #räckupphanden, som på några veckor samlat över 8 000 gymnasieelever, säger det klokt:

”Skolan måste sluta uppfostra förövare och sluta tysta deras offer. Det är inte rättvist mot någon. Unga pojkar ser hur äldre killar håller på. Hur de jagar oss, håller fast oss och gör saker vi inte går med på. Alla dessa så kallade lekar går i arv.”

Det är nu det börjar, det är nu vi bryter med arvet. Efter detta kan ingen av oss längre säga att vi inte visste vad som hände.

Hur jobbar du med #metoo i klassrummet? Hör gärna av dig och berätta!