Nätverkaren

AktuelltAnna Rising forskar om hur spindeltråd kan användas för att underlätta läkning i människokroppen.
I sommar möter hon gymnasie­ungdomar för att inspirera dem att bli forskare.

av Björn Andersson
02 Jun 2017
Foto: Anna Simonsson

Hur väljer ni ut eleverna till sommarforskarskolan?
– De får skriva brev och motivera varför de vill vara med. Vi tittar efter engagemang och nyfikenhet. Vi vill också gärna nå dem som kanske inte trodde att de var intresserade av forskning eller som inte har med det intresset hemifrån.

I början hämtade vi levande spindlar från Sydafrika.

Får ungdomarna välja vilka forskningsområden de vill lära sig mer om?
– Vi är sex till sju lärare som representerar vitt skilda områden, det kan vara allt från musik till kärnfysik. Deltagarna får samtala med en forskare i taget om dennes forskning, hur man gör för att bli forskare och hur karriärvägarna ser ut till exempel.

Anna Rising

Ålder: 40 år.

Gör: Docent vid Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Aktuell med: Uppmärksammad för forskning om hur konstgjorda spindeltrådar kan användas inom medicinska områden. Projektledare för Sveriges unga akademis sommarforskarskola i Lysekil den 9–11 augusti.

Vad ger det dig som forskare att möta gymnasieelever?
– Jag tycker att det är väldigt spännande och givande diskussioner, såväl om forskning som om livet i allmänhet.

Du forskar inom medicin med artificiella spindelnät. Hur började din forskarbana?
– Jag har alltid varit intresserad av medicin och naturens lösningar. Jag läste till veterinär och gick med i ett projekt för att producera konstgjord spindeltråd. Det är ett fantastiskt material och en av de starkaste fibrerna som vi känner till. Det är lätt och biologiskt nedbrytbart.
– I början av projektet hämtade vi levande spindlar från Sydafrika. Spindlar är dock inte bra att ha som produktionsdjur eftersom de kan äta upp varandra. Därför har vi nyligen lyckats producera konstgjord spindeltråd genom att låta bakterier producera spindeltrådsproteiner och sedan spinner vi det till en tråd i en maskin som härmar spindelns spinnkörtel. På det sättet kan vi producera kilometervis med tråd.

Vad kan spindeltrådarna användas till i människokroppen?
– Vi vill se om det går att odla stamceller på dem. Vi tittar också på att använda trådarna till att guida skadad nervvävnad. Om en nerv går av skickar den ut små utskott som försöker hitta den förlorade änden. De här utskotten når bara någon millimeter men om man lägger spindeltråd mellan nervändar kan utskotten nå flera centimeter. Det skulle förhoppningsvis kunna användas vid ryggmärgsskador.