”Min karriär, hobby och passion”

Jag ♥ ämnetDe har också ämnet nära hjärtat.

av Per Hagström
15 Sep 2017
Foto: Nicke Johansson

Sebastian Boukachabia

Utbildad gymnasielärare i svenska och engelska, Göteborg.

Varför har du tatuerat in Svenska akademiens emblem på bröstet?
– Jag tävlingsspelar Scrabble (Alfapet) och vi använder Svenska akademiens ordlista som måttstock för vilka ord vi kan spela. Sedan har det varit ett internt skämt bland oss scrabblare att man ska tatuera in akademiens logga om man får en viss placering på SM.

Sebastian Boukachabia.

Och det har du fått?
– Ja, jag blev nia och gjorde tatueringen i samband med det.

Och vad är kopplingen till ditt lärarjobb?
– Tatueringen är ett uttryck för mitt intresse för språk och etymologi (läran om ords historiska ursprung) och det är samma intresse som ledde till att jag blev svensklärare.

”Snille och smak”, är det en bra beskrivning av dig?
– Ha, ha, jag vet att instiftaren Gustav III hade en tanke om att akademien inte bara skulle bestå av lärda snillen. Han slängde även in lite snygga adelsmän som kunde piffa upp med stil och smak. Jag pendlar någonstans mellan de båda idealen.

Har du bett ”de aderton” om lov att använda deras logga?
– Nej, jag är inte helt hundra på att det är okej. Men jag har svårt att se att de skulle bli sura. De verkar vara så sköna och med i tiden.

Maria Gustafsson

Utbildad gymnasielärare i franska och engelska som även undervisar i spanska, Kumla.

Varför har du tatuerat in ”Resultat genom ansträngning” på latin?
– För att det är så. Man måste anstränga sig för att komma dit man vill, oavsett om det gäller språkstudier eller livet i stort. Sedan passar det med latin eftersom jag undervisar i franska och spanska som är romanska språk med latinet som gemensamt ursprung.

Maria Gustafsson.

Vad tycker dina elever om tatueringen?
– Att den är cool. De förstår poängen och tycker att den passar på en lärare. När de börjar fråga om tatueringen kan jag lätt leda samtalet vidare till hur de flesta språk hör ihop.

Hur reagerar folk i allmänhet på din tatuering?
– De tycker att det är typiskt att en språknörd har en sådan. De flesta som tatuerar något på latin skriver ”carpe diem”. Men det här är ett nytt uttryck för många så det blir lite allmänbildning för folk.

Malin Mattsson

Frisörlärare på Grillska gymnasiet, Uppsala.

Varför har du tatuerat en sax på ringfingret?
– För det är där man har frisörsaxen när man klipper: på ringfingret och på tummen.

Vad betyder den för dig?
– Jag har många tatueringar. Saxen är den minsta men betyder ändå mest för det är så mycket minnen i den.

Goda minnen?
– Ja, att klippa var min karriär, hobby och passion. Jag ville bli frisör redan när jag var 13 år och jag lyckades med det. Men nu går det inte längre eftersom jag har förslitningsskador.

Malin Mattsson.

Vad tycker dina elever om tatueringen?
– De säger ”Gud vad fin, en sån ska jag också göra när jag blir färdig”.

Är det ett vanligt motiv bland frisörer?
– Det är ett par frisörer i stan som har kopierat mig och gjort likadana. I USA är det vanligt bland manliga barberare att tatuera både saxar och rakknivar eller stora trimmers.

Alla artiklar i temat Ämnet närmast hjärtat (8)