Meningsbyggaren

Med sin förra bok ville Petter Alexis Askergren inspirera unga till läsning. Med uppföljaren Remix tänker han göra dem till författare.

28 Okt 2016

Foto: Casia BlombergVarför engagerar du dig i ungas läsning?
– Det är viktigt att kunna språket och att förstå vad en blankett från Försäkringskassan eller ett hyreskontrakt betyder. Det är grundplåten för att du ska funka i dagens civiliserade samhälle.

Hur fick du idén till den nya boken?

– Efter min förra bok var jag ute och träffade elever och lärare. Då upptäckte jag att de jobbade ganska mycket med både boken och lärarhandledningen som vi gjorde på förlaget. Jag kände att eleverna tyckte att det var kul med en bok som var lite mer populärkulturell. Alla behöver inte vara fans till mig men de kanske gillar musikstilen eller poesin. Rap är ändå ett modernt grepp. Då tänkte jag på hur man skulle kunna inspirera dem till att skriva mer än bara raptexter, så jag bjöd in författare, skribenter och debattörer att tolka mina texter.

Hur kan lärarna använda boken?

– Rent praktiskt i svenskundervisning för att förklara: Ok, här har vi Petters raptext och vi lyssnar på låten. Så här har journalisten Kristina Lindquist tolkat och skrivit om texten. Så hur skulle ni göra?

Vad kan gymnasielärare göra för att få eleverna att skriva mer?

– Vi pratar mycket om vad lärare kan göra. Jag tror personligen att lärarna gör det bästa de kan utifrån de resurser de får. Däremot måste politiker och föräldrar fatta att när vi skickar våra barn till skolan så spenderar lärarna mer tid med dem än vad vi gör, vilket betyder att den yrkesgruppen borde vara den mest betydelsefulla och värdefulla för oss. Därför tycker jag att politiker ska höja lönerna för lärare och göra yrket mer åtråvärt.

Du har dyslexi och adhd. Hur påverkar det dig i ditt skrivande?

– Nuförtiden finns det rättstavningsprogram så det är inte så farligt. Det är väl lite som att lära sig cykla fast tvärtom. Du kan skita i att cykla på flera år men du kommer ändå alltid att kunna det. Skrivandet för mig funkar i stället så att jag hela tiden måste hålla igång det.

Petter Alexis Askergren

Ålder: 42 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Musiker och författare. Slog igenom 1998 med albumet Mitt sjätte sinne. Debutboken 16 rader kom 2013. Aktuell: Med nya boken Remix, där skribenter som sexualupplysaren Inti Chavez Perez, dramatikern Lo Kauppi och författaren Kristofer Folkhammar gör egna tolkningar av hans låttexter.