Lever sig in i historien

Jag ♥ ämnetHistorieläraren Magnus Minnbergh använder kåldolmens intåg i Sverige för att väcka elevernas intresse för sitt ämne.

av Björn Andersson
15 Sep 2017
Foto: Anna Simonsson

I år blir det sjunde året i rad som Kåldolmens dag firas av Kåldolmens vänner. Magnus Minnbergh, lärare i historia på Globala gymnasiet i Stockholm, har varit engagerad sedan starten. Historia och vad som anses vara svenskt kulturarv engagerar honom mycket.

Utöver historia undervisar Magnus Minnbergh i kemi och har tidigare även undervisat i naturkunskap. Han säger att han brinner mest för historia.
– Historia är relevant för alla och grunden för att förstå samhället vi lever i och är intressant av den anledningen. Kemi handlar mer om att utbilda framtida ingenjörer och naturvetare, men det har så klart också sin charm.

Är det lättare att motivera eleverna i historia när du själv är så pass intresserad av ämnet?
– Jag tror att mitt engagemang känns, speciellt när vi håller på med frågor kring nationalism och kulturarv. Ibland frågar eleverna vad jag gillar mest: historia eller kemi? Då brukar jag svara historia. Naturvetarna tycker ofta att kemi är roligt så det brukar inte vara så svårt att inspirera där.

Måste du pusha mer för historia i naturklasserna?
– Så kan det vara då många är mer intresserade av naturämnen. Men då kan till exempel kåldolmens historia vara en ingång. Det brukar vara uppskattat.

Magnus Minnbergh berättar att kåldolmen spåras i Sverige första gången vid mitten av 1700-talet. Det är Cajsa Warg som introducerar rätten i en av sina kokböcker. I boken finns det med ett recept på den turkiska rätten dolma men om man inte har tillgång till vinblad går det att använda kålblad.

Kåldolmens dag firas på Karl XII:s dödsdag den 30 november och är en motaktion till de främlingsfientliga grupper som då hyllar kungen som en nationens hjälte. Kåldolmens vänner vill i stället fokusera på det kulturutbyte som skedde i och med Karl XII:s exil i Osmanska riket.

Kåldolmens dag handlar bland annat om att bemöta Sverige­demokraternas syn på kultur.
– De anser att den svenska kulturen måste skyddas och bevaras från influenser utifrån. Med kåldolmen, som ett exempel, kan vi visa att det som anses vara typiskt svenskt har skapats genom starka influenser från omvärlden, säger Magnus Minnbergh.

Sedan 2014 har Historiska museet tagit över firandet av Kåldolmens dag. Under dagen hålls föreläsningar och workshops, som främst riktar sig till gymnasieelever. I samarbete med museet och kåldolmsvännen Petter Hellström har Magnus Minnbergh skrivit en ny antologi om Sveriges historia.
– Boken utgår från den senaste forskningen men vi har låtit mina gymnasieelever vara med och kommentera bokens alla kapitel för att den ska vara väl anpassad till gymnasiet.

Boken Sverige i tiden – historier om ett levande land finns att ladda ner på Historiska museets hemsida.

Alla artiklar i temat Ämnet närmast hjärtat (8)