Lekfull frågesport ger snabb respons

Digitala tipsetVill du testa elevernas läsförståelse eller kolla om de hängde med på din lektion om medeltida författare? Quizza med Kahoot!

12 Dec 2016
digitalatipsetkahoot
Illustration: Spektra

I dessa På spåret- och quiztider, vad kan vara bättre än ett frågesportverktyg att krydda undervisningen med? Karin Berg, lärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg, tar hjälp av Kahoot på sina lektioner i svenska, åtminstone någon gång i veckan.

– Jag vet många elever som använder det som sällskapsspel på jul när familjen träffas. Då gör de kahoots för att ha roligt. Tävlingsmomentet triggar dem, det är roligt att kunna saker, säger Karin Berg.

Karin Berg

Karin Berg.

Jobbar som: Lärare i svenska, religion, medier, samhällskunskap och kommunikation på Schillerska gymnasiet i Göteborg.

Digital klassrumsfavorit (förutom Kahoot): Google. – Med hjälp av Googles tjänster för skolan kan man få alla elever aktiva och de kan visa och dela med sig av sin kunskap. Google är mitt centrala verktyg. Kahoot är snarare det enklaste och smidigaste verktyget i lådan.

Följ Karin: På bloggen aboutme/frokenbagare. Hon driver också tankesmedjan Skolsmedjan.

Verktyget finns på nätet och är gratis för alla. Efter att ha skaffat en användarprofil kan man bland annat dela frågesporter med kollegor. Det är lätt att lägga in bilder som illustrerar ämnet, och man kan även skapa paneldebatter och omröstningar. Karin Berg tycker att Kahoot är enkelt, det tar i stort sett ingen tid att komma igång, och det tar ingen tid från undervisningen.

– Det är tydligt också. Jag skapar frågorna i förväg, ställer frågorna och så får eleverna svara. Det finns fyra alternativ med olika symboler, som syns på deras mobiler eller datorer. De väljer en symbol och sedan är det klart. Man ser vem som vinner. Lite tävling, lite lek, förklarar Karin Berg.

Kahoot plockas bland annat fram när hon ska kolla elevernas läsförståelse.

– Våra elever läser gärna enkla texter, de har ganska bra arbetsminne när det gäller att läsa snabba och lättlästa artiklar, säger Karin Berg.

Men så fort det blir Svenska Dagbladets kultursidor eller andra mer krävande texter så ger många upp.

Kom igång med Kahoot

1. Gå in på getkahoot.com och registrera ett konto. Man fyller i sina uppgifter och ett användarnamn som man sedan delar med kollegor så att man kan hitta varandras Kahoots/frågesporter.
  2. Välj om du vill skapa en ny quiz, en paneldebatt eller kanske en omröstning. Det går lätt att bildsätta frågesporten genom att dra en bild från sitt eget skrivbord till verktyget.
  3. Välj en hashtag, exempelvis #Hamlet.
  4. Skapa frågor. Exempelvis ”Hur många år är det sedan Hamlet dog?” Därefter ger man fyra svarsalternativ. Är det 300 år sedan, 450 år sedan, 400 år sedan eller 200 år sedan? Efter det väljer man hur lång tid eleverna ska ha på sig att svara och så går man vidare till nästa fråga. (Rätt svar är förresten 400 år sedan).
  5. Hela processen att skapa en frågesport tar cirka 10 minuter om man hittat på frågorna i förväg.

– Då går de hem och vill inte vara med längre. De tycker att det är jättesvårt. När de sedan kommer till nationella provet i trean så är det bara sådan text som gäller. Text som kräver en långsam läsning.

Hon säger att Kahoot är ett roligt sätt att öva, men att det egentligen är rent och skärt ”lurendrejeri” från hennes sida. Hon lockar fram motivationen.

– När vi har en quiz efteråt läser de texterna för att de vill vinna, säger Karin Berg.

På köpet kan hon snabbt se om eleverna hänger med eller ej. Dessutom använder hon Kahoot för att ta reda på om lektionen gått hem i elevstugan, vad de kommer ihåg efter att hon exempelvis föreläst om medeltida litteratur.

– Den första gången jag gjorde det med en av mina klasser, en estetklass med teaterinriktning, så blev reaktionen att de ville ha läxförhör nästa gång också.

Ett problem är att det kan bli hög ljudnivå i klassrummet, men det gör inget.

– Det är ett tio minuter långt moment, en liten del av en hel lektion. Det är lustfyllt.

Skapar lästlust

• På gymnasiet ska man läsa ganska svåra texter. Kahoot är ett sätt att skapa en tävling kring att exempelvis förstå vad en text handlar om. Det är också ett sätt för läraren att kolla hur mycket eleverna minns efter en genomgång.
  • I stället för ett traditionellt läxförhör där de som räcker upp handen får svara, eller ett skriftligt prov, kan läraren ställa frågorna till hela klassen. På så sätt får läraren en bild av vad eleverna har förstått.
  • Karin Berg har fått elever som i vanliga fall inte är så aktiva på lektionerna eller inte läser sina läxor så noggrant, att plötsligt lyssna väldigt uppmärksamt. Allt för att kunna vinna nästa Kahoot.