Låt texten tala för sig själv!

LäshjälpMed en app kan Rebecca Andersson fota text med mobilen och få den uppläst.
– Den här hjälpen betyder jättemycket för mig, säger hon.

av Björn Andersson
10 Feb 2017
Illustration: Spektra

Rebecca Andersson

Gör: Går andra året på barn- och fritidsprogrammet på Virginska skolan i Örebro. Läser inriktningen socialt arbete.

Andra digitala klassrumsfavoriter:

Simple mind: Ett verktyg för att få struktur i anteckningar.

Talsyntes: Gör att skriven text blir uppläst och kan till exempel användas genom att kopiera texter från webbplatser.

Dysseappen: Riktar sig till grundskolan, men i verktygslådan finns appar som man kan använda i gymnasiet.

Rebecca Andersson tar fram mobilen och aktiverar appen Claro Scanpen. Hon fotar en text om smittspridning i sin lärobok. Sedan markerar hon ett textavsnitt på mobilens skärm och får följande text uppläst:

”Desinfektion betyder att minska antalet mikroorganismer. De vanligaste metoderna är värmedesinfektion och kemisk desinfektion”, hörs från mobilen.

Rebecca Andersson har stor glädje av digitala hjälpmedel här på Virginska skolan i Örebro där hon går andra året på barn- och fritidsprogrammet.

Claro Scanpen är det verktyg hon använder mest. Bland annat när klassen får kopierade häften att läsa igenom.

– Då kan jag bara fota av sidorna och få dem upplästa. Sitter jag tillsammans med andra och ska lyssna så använder jag hörlurar.

En fördel med appen är att hon också kan få pdf-filer upplästa, vilket inte fun­gerar med talsyntes på datorn eftersom den tolkar pdf:en som en bild.

– Jag använder hjälpmedlet i stort sett i alla ämnen. Även i idrotten får man ju papper med text som jag då kan omvandla till ljud, säger hon.

När hon kopierar texter från hemsidor eller andra dokument använder hon talsyntes på datorn. Ibland gör hon tvärtom också. Talar till datorn så att texten skrivs in i ett word-dokument.

Så funkar Claro Scanpen

1. Gå in på App Store och sök efter Claro Scanpen. Ladda ner appen. Den är inte gratis.
  2. Aktivera appen på din mobil och håll den över en text som du vill få uppläst.
  3. Fota av texten.
  4. Markera ett textavsnitt på fotot med ett finger. Avsnittet läses då upp på mobiltelefonen.

– Den här funktionen använder jag någon gång ibland. Till exempel om det är en uppgift där man måste skriva mycket, som tar längre tid än att prata in texten. Det måste vara tyst omkring en och man måste tala tydligt för att det ska bli rätt.

En annan app som hon använder både i skolan och på fritiden är Simple mind. Det är en slags tankekarta.

– Det är bra för att få struktur och komma ihåg mer om olika ämnen. Det blir som en mindmap. Man skriver ett huvudämne i mitten och utifrån det kan man fylla i information i olika färgade rutor.

Ett arbete hon gjort är om hiv/aids och i olika grenar från huvudordet har hon bland annat skrivit ”smittas via blodet”, ”fördomar” och ”vad händer i kroppen”.

När Rebecca Andersson gick i fyran i Hagfors fick hon sin dyslexidiagnos. Den första skoldatorn fick hon i femman.

– Då hade inte alla i klassen var sin dator. I grundskolan var det nog lite si och så med digitala hjälpmedel. Jag fick söka mycket själv. Här i gymnasiet får jag mer stöd och mina lärare frågar vad jag behöver.

Hon tycker ibland att det kan vara svårt att både anteckna och ta in det som läraren säger under lektionen. Därför är det bra när lärarna lägger upp sina powerpoint-presentationer på skolans nätverk.

Virginska skolan använder inläsnings­tjänst så att läroböckerna kan laddas ner som ljudböcker. Alla elever har en inloggning.

– Ljudböcker använder nog många, även de som är bra på att läsa. Det kan vara skönt att få texter upplästa när man ska lära in.

Läser tryckt och digital text

• Underlättar för den som hellre vill få en text uppläst i stället för att läsa själv. Smidig att använda då verktyget kan laddas ner på mobiltelefonen.
  • Med hörlurar kan eleven lyssna på texten utan att störa andra i klassen.
  • Kan även användas på pdf-filer, vilket kan vara svårt med andra hjälpmedel med talsyntes.