”Lärarna bryr sig inte så mycket om hur vi mår”

ReportagePlugga hårt, träna och få tillräckligt med sömn. Gymnasieeleverna Moa Classen, Charlie Lavefors och Natalie Karmbäck berättar om en pressad tillvaro.

av Björn Andersson
27 Okt 2017
”Lärarna bryr sig inte så mycket om hur vi mår”
Hinna allt. Moa Classen, Charlie Laverfors och Natalie Karmbäck märker av stress och höga krav i skolan och på fritiden. Foto: Nicke Johansson

Det är lunchtid på Schillerska gymnasiet i Göteborg. På en bänk sitter en elev och plockar i sig pommes frites från en frigolitlåda. En annan halvspringer i korridoren med en öppnad pizzakartong.

Moa Classen, Charlie Lavefors och Natalie Karmbäck, som alla tre går på estetiska programmet, möter mig utanför skolans aula. Vi går in i det kulturminnesmärkta rummet från sent 1800-tal. Vi ska prata om stress i skolan och vad som påverkar den psykiska hälsan. Miljön där vi sitter sätter genast i gång tankarna.
– På avslutningen brukar det visas filmer här från året på skolan och några elever är med i filmerna. När vissa syns blir det applåder medan det kan bli helt tyst när andra elever visas, berättar Charlie Lavefors.

En sak som stressar mycket är att ha flera prov under samma period.
– Det verkar som om lärarna inte alltid pratar med varandra. De lär ut, ger prov och bryr sig inte så mycket om hur vi mår. Vill man känna det som i högstadiet och prata med en vuxen får man gå till kuratorn, säger Natalie Karmbäck.
– Varje kväll får man sitta med åtminstone två uppgifter. Så det är inte mycket fritid. Samtidigt får man råd att sova ordentligt, röra på sig och äta bra, men det hinns inte med, säger Moa Classen.

Varje kväll får man sitta med åtminstone två uppgifter. Det är inte mycket fritid.

De tre eleverna betonar att det är viktigt att få tillräckligt med poäng för att komma in på universitetet.
– Jag har fått hjälp av specialpedagog för att få struktur och klara alla ämnen. Men det tog lång tid innan jag fick det stödet, säger Moa Classen.

De har lite olika krav på sig själva när det gäller betyg. I vissa ämnen kan det kännas okej med E medan man i andra vill ha bättre.

Moa Classen har tidigare varit mycket stressad och känt sig deprimerad. Då gick hon till kuratorn på skolan.
– Jag kan ibland få panikattacker och det är läskigt. Man blir yr, mår illa och får hjärtklappningar. Nu är det bättre, säger hon.

Moa Styrbjörnsdotter. Foto: Nicke Johansson

Klasskompisen Charlie Lavefors har också känt symtom på stress.
– Jag började hyperventilera okontrollerat vid ett tillfälle.

Moa Styrbjörnsdotter är kurator på Schillerska gymnasiet. Hon har sitt rum i det nedre planet i den stora skolbyggnaden. På hennes dörr finns en liten dekal med prideflaggan. ”Hbt-diplomerad mottagning”, står det för att tydligare visa att skolan jobbar för allas rättigheter.

Hon ser i sin vardag att många elever är stressade och att en del mår psykiskt dåligt. Ibland får hon remittera elever vidare till vårdcentral, bup eller Humlans psykoterapimottagning.
– Man kan se elevhälsan som en sorteringsfunktion för vidare behandling. Men, visst, på ett sätt är vi också behandlande, till exempel samtal med en kurator kan vara läkande.

Borde man ha psykoterapeuter i elevhälsan?
– Nej, egentligen inte då det finns ett system uppbyggt för det i samhället. Det är också långt ifrån alla som vill tala om svårare problem i sin skolmiljö, säger Moa Styrbjörnsdotter.

Vad betyder Humlan för din skola?
– Jättemycket. Eleverna kan få långa behandlingstider. Det är en enorm förmån att få hjälp under ungdomsåren för att motverka att gå ut extremt vilsen och kanske ångestfull i vuxenlivet.

Moa Styrbjörnsdotter har arbetat som kurator i tio år. Hon märker att stressen ökat och att fler unga far illa i dag. Kursbetygen kallar hon för en ohälsofaktor då elever kan släpa efter tidigt i gymnasiet.
– Att prov buntas ihop stressar också. Men mycket av pressen kommer också utanför det som är skolrelaterat.

Sociala medier har tagit stor plats i ungas liv med allt vad det innebär av exponering och likes.