Kulturkrock på schemat

I fem års tid har gymnasieelever från Nacka i olika omgångar besökt unga i Kenyas huvudstad Nairobi. Nu har projektet blivit bok.

02 Dec 2015

Foto: Lina Ikse I december 2007 rapporterade gymnasieläraren Magnus Rosshagen, då frilansjournalist, från presidentvalet i Kenya. När det tillkännagavs att sittande Mwai Kibaki blivit omvald trots att han länge låg efter motkandidaten Raila Odinga i rösträkningen spreds misstankar om valfusk. En våldsvåg utlöstes som fick stort utrymme i medier. Då föddes idén.
– Rapporteringen gav en stereotyp bild av Kenya. Bilder på unga män med macheteknivar och rubriker om stamkrig hamnade på svenska dagstidningars förstasidor. Det skapade en diskussion med vänner i Sverige och Kenya om vikten av att lyfta fram vardagsberättelser för att öka förståelsen, skapa engagemang och motverka främlingsfientlighet, säger Magnus Rosshagen.

När han blev lärare i fotografisk bild och medieproduktion på Mediagymnasiet i Nacka drog han igång utbytesresor. För fem år sedan besökte ungdomar från en skola i Nairobi hans elever. Året efter var det svenskarnas tur att resa.

När den senaste omgången utbyten avslutades började Magnus Rosshagen fila på en bok. Elever från båda länderna beskriver mötet mellan två till synes vitt skilda kulturer. Även om det finns många likheter är skillnaderna tydliga.

I Nairobis slumområde Kibera syns höghus i horisonten som beskrivs som drömhus för ungdomarna där, skriver en svensk elev. En kenyansk tjej på besök i Farsta strand får förklarat för sig att det kallas ghetto ibland: ”Om du jämför med vårt ghetto så är det väldigt annorlunda. Deras gator är jätterena och det finns många höga byggnader.”

Magnus Rosshagen hoppas att boken ska inspirera andra.

– När man väl gör sådana här utbytesresor är det viktigt att dokumentera processen, något som boken också visar, säger han.

Projektet har mynnat ut i föreningen Nacka Nairobi initative, som har startat ett utbildningscenter i filmproduktion, fotografi och journalistik i Nairobi. Nyligen reste en grupp elever till São Paulo för att spela in en dokumentärfilm ihop med brasilianska ungdomar.