”Inget vi ropar efter”

YrkespaketSveriges byggindustrier vill inte se en degradering av yrkesprogrammen.

av Björn Andersson
02 Jun 2017

– De här eleverna kommer inte att stå främst i ledet när branschen behöver anställa, säger Lars Tullstedt, som är ansvarig för kompetensförsörjning på bransch- och arbetsgivarorganisationen.

Han betonar att ett urval av yrkeskurser inte är hållbart på lång sikt.
– Vi vill inte att det här leder till en degradering av yrkesutbildning till ett kortare koncentrat. En fullständig gymnasieexamen ska gälla och det måste skolan jobba för.

Samtidigt har han förståelse för att något måste göras för elever som inte kan klara gymnasieskolan efter bara något år i Sverige. Yrkespaketet kan då bli ett sätt att få arbete och lära sig språket.
– Men vi kommer inte att ropa efter detta, säger Lars Tullstedt.

Efter ett par års arbete är det tänkt att personerna ska återgå till gymnasiestudier.
– Den möjligheten måste finnas även efter att man fyllt tjugo år. Men det kan nog bli så att vissa som fått arbete stannar kvar i jobb. Det blir ju individens val.