Hon väckte kärleken till slamkrypare

av Gertrud Svensén
15 Sep 2017

– Å vad jag skrattade när den där lilla lilla slamkryparen tittade upp över kanten på burken. Sååå fin, och den såg så intelligent ut!

Min biologilärare på högstadiet var marinbiolog i botten och älskade alla djur, till och med de allra minsta och slemmigaste. Hon har för alltid präntat in vikten av att respektera allt som rör sig (enligt henne får man bara skratta med och inte åt djuren – det gäller även slamkrypare) och fått mig att se det stora även i till synes obetydliga djur.

Min svensklärare på gymnasiet hade med sig hembakta Madeleinekakor och lindblomste i en termos när vi skulle läsa Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Hon läste Edith Södergran med blossande kinder och förklarade grammatik på passionerad skånska. I slutet av terminen skrev hon personliga hälsningar på små kort som hon delade ut till var och en av oss.

Temat för detta nummer av Tidningen Gymnasiet handlar om att älska sitt undervisningsämne – och hur man för passionen vidare till sina elever.

För det räcker ju inte att vara nördigt besatt av den räta linjens ekvation eller franska verb.

Magin uppstår först när det egna intresset förvandlas till lust att lära hos eleverna. Hur det går till utforskar vi här.

Jag blev aldrig marinbiolog, men jag är övertygad om att min svensklärare haft en avgörande betydelse för mitt beslut att studera först litteraturvetenskap och sedan journalistik.

Tack för det, Camilla!