Läs senare

Hej, Johan Aspelin!

Hej, Johan Aspelin, nytillträdd rektor för hotell- och turismprogrammet, som gav sig ut på en dags praktik på ett hotell efter åratal i skolans värld.

25 Maj 2012

Foto: Erik Hultgren1 Var det roligt att komma ut i verkligheten?
– Det var jätteroligt! Dels för att jag fick träffa engagerade yrkesmän och yrkeskvinnor, dels för att jag fick en inblick i hur ett hotell fungerar. Det var väldigt bra stämning. Alla var positiva och vänliga. Jag fick kanske lite vip treatment som rektor, men jag vet också att de tar mycket väl hand om våra elever.

2 Varför behövde du komma till en arbetsplats?

– Jag är en skolmänniska, jag är inte en yrkesmänniska. Jag har skickliga yrkeslärare som jag arbetar med, men för att jag bättre ska förstå deras och våra samarbetspartners verklighet är det viktigt för mig med praktikdagar. När de pratar med mig om hur det är att stå i en reception i tre timmar, så har jag en liten erfarenhet av det.

3 Vad förvånades du över vad gäller hotelljobb?

– Hur serviceminded all personal är. Vi kunde stå och ha allvarliga samtal om deras yrke, men så fort en gäst närmade sig sken de upp och tog emot gästen på ett fantastiskt sätt. Mina lärare har berättat för mig att detta är något som eleverna måste jobba med – och nu förstod jag! Det var en riktig aha-upplevelse. Jag insåg också komplexiteten på ett hotell; hur en sak studsar mellan olika avdelningar och människor i långa händelsekedjor och hur bra de fick det att funka. Här har skolan något att lära. Vi är för dåliga på att se till att alla bollar kommer i mål och det skapar frustration i organisationen. Det handlar om allt från att planera för särskilt stöd till att ordna en gardin som har gått sönder.

4 Lärde du dig något om hur eleverna ska förberedas för praktik?

– Det handlar mycket om attityden, att inte ha händerna i byxfickorna och inte tugga tuggummi. Lärarna pratar jättemycket med eleverna om detta, och jag stöttar dem till hundra procent. Jag har också fått en bättre förståelse för vilka delar av kurserna som vi kan lägga ut på arbetsplatserna.

5 Ska du praktisera igen?

– Jag ska ut igen! Mina lärare är avundsjuka och vill också ut och jobba. Alla lärare gör ju praktikbesök, men de vill gärna vara ute någon hel dag utan att träffa elever. Det ska vi jobba på att få ihop!

Namn: Johan Aspelin

 

Bor: Farhult, utanför Hörby

Yrke: Gymnasielärare i samhällskunskap och religion, nu programrektor.

År inom skolan: Snart 17 år.

Drömyrke om jag inte vore lärare/rektor: bilmekaniker. Meckar gärna med Citroen.

Där turistar jag helst: Jag trivs bäst hemma, men jag gillar europeiska storstäder; London, Berlin, Köpenhamn.

ur Lärarförbundets Magasin