Spelet om skolan

Han vill starta fem skolor per år

Spelet om skolanAndreas Carlsson har nått stjärnstatus som låtskrivare. Nu satsar han på att starta gymnasieskolor med musikprofil.

av Björn Andersson
07 Apr 2017
Andreas Carlsson vill starta musikgymnasier.

Första gången vi hörs ringer han från bilen i Los Angeles. En vecka senare är han på blixtvisit i Örnsköldsvik. Andreas Carlsson, mest känd för en karriär som låtskrivare till flera världsstjärnor, har varit och tittat på lokaler för att kunna starta ännu en skola.

Den första skolan som han blev delägare i ligger i Tingsryd där han själv är uppväxt, den andra ska öppna i Vara i höst och den tredje är planerad till Örnsköldsvik. Skolorna ingår i Academy of Music and Business (AMB), som Andreas Carlsson varit med att grunda. Utbildningarna inom estetiska programmet ger eleverna möjligheter att fördjupa sig inom musik eller entreprenörskap.
– Med de tre skolorna är nog musik­spåret mättat. Vi vill behålla skolorna exklusiva. Men vi kommer att expandera vidare med skolor inom andra inriktningar. Till exempel inom gastronomi och digital kommunikation, som kodning och programmering. I Sverige har vi tänkt fyra fem gymnasieskolor per år, säger han.

Varför har ni valt att starta skolor i förhållandevis små orter?
– Det är vår affärsidé. Vi bedriver riks­rekryterande skolor med oerhörd spets som fokuserar på värdegrund, gemenskap och kommunikation. Analoga värden i en digital tid. Då är det ingen mening i att ligga på Stureplan i Stockholm eller runt Nordstan i Göteborg. Vi vill ha cirka 185 elever per skola för att få god sammanhållning.

Vad är din drivkraft till att vara skoldirektör?
– Skolan är en marknad, eller bransch, som har en otrolig utvecklingspotential. I skolans värld är man fortfarande kvar i ett förlegat tänk. Jag tycker det är lite ”unfair” mot unga människor som ska ut och möta en samtid och framtid som inte påminner om någonting som vi har upplevt hittills. Våra skolor ska vara branschnära. Vi vill fokusera på varför vi gör det vi gör.
– Morgondagens musikbransch skapas i skolan. Våra producentelever på AMB har hundra miljoner träffar och followers online.

Är det ekonomiskt lönsamt att äga skolor?
– Inte i förhållande till vad jag skulle kunna göra annars med min tid. Vårt fokus är att bygga skolor med eleven i centrum och det kostar pengar. Jag brinner för det här, att få se unga människor göra fantastiska resor.

Ska man kunna göra pengar på ungas drömmar?
– Så mycket vinst är det inte i det hela och nu diskuteras ju ett vinsttak på sju procent. Jag har ingen åsikt om den begränsningen, men bäst lämpade ska få tillstånd att driva skolor. Det är nog inte riskkapitalister. När deras skolor går omkull drabbar det ju eleverna.

Alla artiklar i temat Spelet om skolan (9)