Ger nya vinklar på matematiken

Geogebra Visualiseringar gör det lättare att förstå hur saker och ting hänger ihop. Programmet Geogebra är som ett matematiskt laboratorium.

av Martin Röshammar
07 Aug 2016
Illustration: Spektra

Kom igång med Geogebra

1. Ladda ner programmet och skapa ett konto via till exempel Facebook, Twitter eller din mejladress. Börja med att göra något litet och konkret, lös ett läroboksproblem eller rita en graf.
  2. Var får du hjälp när det behövs? Youtube, hjälpmenyn inne i programmet, Facebookgruppen Geogebrasupport på svenska och Svenska Geogbrainstitutets webbplats svggi.wordpress.com.
  3. Låt eleverna mata in ”y = k x + m” och leka med resultatet i tio minuter medan de försöker sammanfatta det de ser.
  4. Titta på Youtubevideor eller sök i materialbanken på exempelvis Pythagoras sats.

På skärmen syns ett fotbollsmål. En spelare löper parallellt med långsidan. Men ur vilken vinkel ser hen målet? I jakten på det rätta svaret bygger man en modell som man med datorns hjälp kan vrida och vända på. Det går att mäta i modellen, rita grafer och få tabellvärden.

Se filmen här!

Exemplet med fotbollsplanen visar hur Geogebra kan fungera när man har lärt sig programmet. Men först av allt måste man registrera sig, via exempelvis konton hos Google eller Facebook. När man väl startar programmet syns ett antal förslag på nästa steg, grundfunktioner om man så vill. Det handlar om bland annat 3D-grafritare och kalkylblad.
– Det går knappt en mattelektion utan att jag har uppe Geogebra och visar något eller låter eleverna jobba med programmet, säger Jonas Hall, som är lärare i matematik, fysik och astronomi på Rodengymnasiet i Norrtälje.

Han beskriver Geogebra som ett helt ”ekosystem” som kan köras på den plattform användaren önskar – dator, padda eller mobiltelefon. Programmet går att ladda ner eller använda direkt på webben. På geogebra.org finns en materialbank med närmare 700 000 kurvor som det går att laborera med. I pedagogiska filmer finns ytterligare övningar och uppgifter.

När Jonas Hall först upptäckte Geogebra tyckte han att programmet var intressant för att det så tydligt och enkelt kopplade ihop olika möjligheter att beskriva matematiska begrepp.
– När jag blickar tillbaka ser jag att jag slutade blogga ungefär samtidigt som jag började använda Geogebra i min undervisning. Då var sökandet efter ett riktigt användbart och lättförståeligt digitalt redskap över, säger Jonas Hall.

Vilka digitala hjälpmedel använder du?

Tipsa oss till kommande nummer: tidningengymnasiet@lararforbundet.se.

Geogebra är gratis och översatt till 50 språk. Det utvecklades i Österrike, av entusiaster, i början av 2000-talet och kan användas som ett beräkningsverktyg eller ett undersökande verktyg. Programmet fungerar också för att visa de matematiska modeller som används i exempelvis fysik och kemi.
– Det är ett inlärningsverktyg som gör att elever kan ta in begrepp mycket snabbare genom att laborera och undersöka.

Jonas Hall är också vice föreståndare för Svenska Geogebrainstitutet, som jobbar för att öka användningen av programmet i matematikundervisningen i skolan. Där svarar han på frågor från andra lärare – alltifrån svåra och detaljerade problem till frågor om hur man kommer i gång med verktyget.

Jonas Hall

Jobbar som: Lärare i matematik, fysik och astronomi på Rodengymnasiet i Norrtälje. Fick Guldäpplet 2016 för sitt arbete med att ”utmana elevernas förmåga att experimentera i matematiken med djupare förståelse och bättre resultat som mål”.

Digital klassrumsfavorit (förutom Geogebra): Wolfram Alpha.
– Om Geogebra inte klarar av att lösa problemet kan du skicka det till Wolfram Alpha för att sedan plocka in lösningen i Geogebra, där man kan leka med paramet­rarna. Det är en bra kombination som vi använder i Matte 5.

Följ Jonas: Bloggar som The­mad­mathematician på rodenbloggar.se