Författare gav skrivtips

LitteraturSno en text och skriv om den! Det är vad tävlingen ”Jag skriver i dina ord” går ut på. En av alla tusen gymnasie­elever som deltar är Elin Alvarsson, 18, från Gagnef.

av Per Bengtsson
10 Feb 2017
Lustfyllt. Elin Alvarsson fick ny inspiration till sitt tävlingsbidrag i mötet med författaren Moa Eriksson Sandberg. Foto: Henrik Norman

Om några veckor (26/2) är det deadline för den landsomfattande skrivtävlingen som arrangeras för tredje året i rad. Under vintern har gymnasieskolor kunnat boka 200 gratis författarbesök som inspiration.

Elin Alvarsson som går i trean på naturvetenskapliga programmet på Hagströmska gymnasiet i Falun fick höra talas om tävlingen via skolkuratorn, som också undervisar i kursen kreativt skrivande.

– Jag skriver mest noveller och dikter, det har alltid varit en viktig del av mitt liv, säger hon.

På fritiden träffar hon ofta sina kompisar på kaféer, där de skriver tillsammans och läser varandras texter. I skolan har hon testat olika stilar och genrer, som reportage och krönikor.

– Jag gillar det skönlitterära bäst. Det ska handla om vardagliga saker som folk kan känna igen sig i.

Inför tävlingen fick skolan besök av författaren Moa Eriksson Sandberg, som skrivit flera barn- och ungdomsböcker. Alla elever som var intresserade fick komma och lyssna.

– Hon berättade om sin arbetsprocess och hur hon får idéer. Det var inspirerande, speciellt för mig som vill försöka bli författare i framtiden, säger Elin Alvarsson.

Bästa tipset var att släppa loss, skriva det man känner i stunden och inte tänka för mycket under tiden.

Elin Alvarsson läser så mycket böcker hon hinner vid sidan av skolarbetet. Hjalmar Söderberg, Sandra Beijer och Carin Gerhardsen är några förebilder. Men det är inte deras ord hon kommer att skriva vidare på i tävlingen.

– Jag har valt en låttext av artisten Iron & Wine som jag tycker är väldigt fin. Den handlar om att man ska vara sig själv, leva lyckligt och följa sina drömmar.