Festfixaren

Efter studenten instiftade Beata Kull ett årligt pris för gymnasielärare. Nästa steg är lärarnas egen Oscarsgala.

27 Maj 2016

Foto: Alexander Mahmoud
Varför behövs en lärargala?
– På gymnasiet pluggade jag ett år i USA och då upptäckte jag att elever och föräldrar såg annorlunda på lärare där. Då kom jag på att jag ville skapa något för lärare men också för ungdomar. Det finns ju fotbolls- och filmgalor. Men inte någon lärargala.

Då instiftade du ett pris till Årets lärare, som gick till Lotta Dessen Jankell. Men du tänkte gala och glamour redan då?

– Ja, jag tror det. Det finns ju redan priser för lärare men det jag ville göra annorlunda var att ge lärarna uppmärksamhet på ett tydligare sätt.

Vad kommer att hända under galakvällen?

– Jag vill att det ska vara som en idrotts-, fotbolls- eller filmgala med profiler som svenska folket kan samlas kring. Jag håller på att prata om en tv-sändning men det blir i så fall först till nästa år.

Billy Crystal har lett Oscarsgalan många gånger. Vem är din dröm som motsvarighet till honom?

– Alltså, det finns ju så många. Men Malala Yousafzai om jag får välja fritt.

Vilka egenskaper tycker du att en lärare ska ha?

– Det är viktigt att verkligen se eleven. Att alla är olika individer. På lågstadiet var jag väldigt blyg och min lärare såg det och anpassade undervisningen efter det.

Vem var din favoritlärare på gymnasiet då?

– Där har man ju många fler ämnen och lärare. De flesta var bra så det är svårt att bara nämna en. Det känns taskigt att glömma någon.

Hur går prisutdelningen till?

– Det kommer att ske en digital röstning bland eleverna. I år blir det ett pris som delas ut, till gymnasielärare. Nästa år är tanken att det ska bli fler pris till andra lärarkategorier.

På Oscars- och fotbollsgalan är tacktalen många. Hur ska resten av kvällen fyllas?

– Det blir fyra nominerade lärare som eleverna har röstat fram digitalt. På slutet koras vinnaren. Längs vägen dit berättar flera olika personer om sina upplevelser av lärare. Det är många som vill ställa upp och medverka gratis. Artister och andra kändisar.

Hur tjänar du pengar på det här?

– Galan ska bli en årlig verksamhet och jag har sponsorer som gör att jag kan hålla på. I dagsläget tar jag inte ut någon lön, men det kommer jag såklart att behöva göra till slut.

Beata Kull

Ålder: 21

Bor: Djursholm, Stockholm.

Gör: Entreprenör, säljare. Vill snart börja plugga på universitetet.

Aktuell: Lanserar en gala för gymnasie­lärare i Riddarsalen i Stockholm 29 augusti.

Favoritämne: Företagsekonomi.