Introduktionsprogram

Ett steg närmare drömjobbet

IntroduktionsprogramJobb på hotell, gärna utomlands. På yrkes­introduktion har framtids­drömmarna tagit fart för Kristina Zeghbi och Jesper Kalinowski.

av Björn Andersson
08 Feb 2018
Incheckning. Kristina Zeghbi och Jesper Kalinowski vill jobba inom turism­näringen. På yrkesintroduktion får de chansen att ha apl på ett hotell. Foto: Marc Femenia

Borden i restaurangen dukas upp då det är fullbokat i kväll på Scandic hotell i Upplands-Väsby. Jesper Kalinowski läser menyn och gillar speciellt en liten text om champagne, som han visar för skolkompisen Kristina Zeghbi: ”I only drink champagne on two occasions; when I am in love and when I am not.”

De går båda på yrkesintroduktion med inriktning hotell och turism på Väsby nya gymnasium. Nu besöker de hotellet som skolan samverkar med för apl. I vår kan de tänka sig att vara här under en period.
– Under min nästa praktikperiod kommer jag att satsa på hotell. I framtiden skulle jag vilja jobba utomlands med turism, men jag är också intresserad av IT, säger Jesper Kalinowski.

Kristina Zeghbi, som går första året, har haft apl på en restaurang tidigare.
– Man lär sig väldigt mycket på praktiken och det har varit bra stämning på arbetsplatsen. Mina handledare på restaurangen var också bra och lärde mig mycket.

Jesper Kalinowski läser yrkesämnen som ingår i hotell- och turismprogrammet och några gymnasiegemensamma ämnen.
– Jag torskade på betygen i engelska, matte och svenska i nian. Jag är ingen teorimänniska, det är i praktiken jag är som bäst. I gymnasiet har jag skärpt mig. Nu i tvåan läser jag ettans matte, svenska och engelska, säger Jesper Kalinowski och blir serverad en cappuccino av hotellpersonalen.

Båda eleverna trivs på yrkesintroduktion och tycker att lärarna jobbar bra för att motivera till att få betyg.
– De vill att alla ska få godkänt eller mer, säger Kristina Zeghbi.

Hon har bara engelska att ta igen från grundskolan. Efter gymnasiet vill hon börja jobba.
– Gärna på hotell och väldigt gärna utomlands ett tag.

Heidi Pantzar. Foto: Marc Femenia

Deras lärare Heidi Pantzar står vid receptionen och pratar spanska med en anställd. Det är mamman till en av eleverna som hon hade förra året.
– Spanska är jättestort inom turismsektorn så jag läste en kurs förra året, säger Heidi Pantzar.

Hon undervisar i yrkesämnen på hotell- och turismprogrammet och på yrkesintroduktion med den inriktningen. Först försökte Väsby nya gymnasium att satsa på inriktning butik och service på yrkesintroduktion men efter ett tag valde skolan att ändra till turismsektorn.
– Det är en växande bransch med besöksnäringen och vår närhet till Arlanda gör att hotell och turism passar bra, säger Heidi Pantzar.

Hon talar om ett individuellt pussel på yrkesintroduktion där det nu går 16 elever. I stort sett alla läser yrkeskurserna som ingår i hotell- och turismprogrammet. Eleverna läser också några gymnasiegemensamma ämnen och några grundskolekurser beroende på hur många betyg de saknar. Målen är individuella, för några kan det vara att på sikt skrivas in på ett nationellt program och klara en gymnasieexamen. För andra att få ett jobb efter yrkesintroduktion.
– Det är kul att se hur alla utvecklas. En del är skoltrötta och tror inte att de klarar alla ämnen. Men här på yrkesintroduktion får de en andra chans. Ungdomarna är så grymt värda. Många har så mycket potential som de inte fått ut i grundskolan.

Eleverna har omkring fem veckors apl per termin och de gör olika studiebesök på företag.
– Att kvalitetssäkra apl-platser är bland det svåraste som finns. Vi måste vara tydliga med vad vi vill få ut och vilka kursmoment vi kan få in. Här på hotellet fungerar det bra och vi får in moment som konferens, service samt bemötande och reception.

Om en elev erbjuds jobb efter något år på skolan så vill hon inte att de nappar. Det är bättre om de går kvar längre på yrkesintroduktion.
– Jag läser varje vecka hur viktigt det är att ha gymnasieexamen så vi vill absolut att de får så många betyg som möjligt.

I kväll är det öppet hus på skolan så någon lyxig middag på restaurangen finns det varken tid eller pengar till. Alla tre ska vara på skolan och informera niondeklassare och deras föräldrar.
– Kom nu mina juveler så åker vi vidare och käkar hamburgare på väg till skolan, säger Heidi Pantzar och gör high five.

Alla artiklar i temat Introduktionsprogram (9)