Djur på schemat

Norrköping har en av landets få utbildningar till djurvårdare med inriktning mot exotiska djur. Sin apl gör eleverna bland annat på Kolmårdens djurpark, bland delfiner, krokodiler, elefanter, apor och andra exotiska djur.

11 Jan 2015

Bild: Thinkstockphotos.

Jimmy Sandström är yrkeslärare på skolan och före detta delfintränare och dessutom en av de första som utbildade sig till djurvårdare för djurparksdjur. Utbildningen i Norrköping startade 1977 och var på den tiden belägen på Hagagymnasiet.

– Min farbror hade djuraffär och jag har haft djur hemma allt sedan jag var liten. Jag ville bli veterinärassistent – veterinär trodde jag aldrig att jag kunde bli, berättar Jimmy Sandström när vi träffas på Kolmårdens delfinarium.

Efter grundskolan tänkte Jimmy därför börja en utbildning till seminbiträde på Vretagymnasiet.

– Men så läste jag ett reportage om att det fanns en djurparksutbildning som jag sökte och på min 16-årsdag damp det ner ett brev om att jag kom in på skolan – vilken lycka!

På den tiden var det mycket mer praktik i utbildningen och Jimmy gjorde en stor del av sin praktik i delfinariet.

– Så småningom fick jag jobb här och stannade tills jag flyttade till Frankrike för att träna delfiner, späckhuggare och andra marina djur, berättar han.

Bild: Hasse Hedström.Att det blev just delfiner var en tillfällighet. Delfintränare verkade vara ett lika ouppnåeligt mål som att bli veterinär. Men han trivdes väldigt bra i delfinariet, inte bara med delfinerna utan också med personalen och miljön.

– Under mitt specialarbete på delfinariet fick jag göra föreställningar både som tränare och som speaker, som elev kändes det väldigt stort! Sedan sommarjobbade jag på delfinariet flera säsonger till jag äntligen fick en fast tjänst.

Någon specifik utbildning till just delfintränare finns inte. Eleverna på Himmelstalundsgymnasiet blir djurvårdare och lär sig allmän djurkännedom, hur djur fungerar och hur man bäst tar hand om dem. Skolans olika inriktningar inom naturbruksprogrammet är djur, djurpark, djurvård, djursjukvård, djurvård – naturvetenskap och hund.

Elinor Tykesson från Ystad läser sista året. Hon vill helst arbeta med rovdjur som tigrar.

– Jag har fått en lite annorlunda bild av djur efter dessa tre år. Det är skillnad på att se dem i TV och uppleva dem i verkligheten.

Bild: Hasse Hedström.Men för läraren Jimmy Sandström är det alltså arbete med delfiner som är fokus i undervisningen:

– Att blir delfintränare kräver många speciella egenskaper. Det krävs en särskild personlighet om det ska fungera. Det handlar inte bara om att träna delfinerna utan att kunna röra sig på scenen och leda en föreställning.

När man tränar delfiner används något som kallas positiv förstärkning. Delfinerna belönas när de gör rätt, men de bestraffas aldrig om de gör fel. Belöningen är ofta fisk men kan variera mellan olika individer.

Nya beteenden lärs ut i små steg. Dessutom lägger tränaren till ett kommando så att delfinen kan utföra beteendet på kommandon, som oftast består av olika hand- och kroppssignaler.

– Egentligen skulle ingen belöning behövas, eftersom delfiner tycker att träningen är så kul! Deras drivkraft att lära är så stark att man aldrig behöver fundera över hur man ska motivera djuret till att träna.

Bild: Hasse Hedström.Han framhåller att något annat som skiljer delfiner från många andra djur är att de är så lekfulla och påhittiga. De lär sig också snabbt och kan lära sig svåra saker.

– Vissa individer kan strunta i att göra de enklare tricken. De vill bara göra de mer komplicerade. Ta till exempel den gamla välkända Flip. När det kom till hans paradnummer, som baklängesvolter och surf svek han aldrig, det tyckte han var roligt.

Delfiner kan bli gamla. Publikfavoriten Flip kom till delfinariet 1969 och hade fyllt 40 år när han dog för 11 år sedan. Delfiner kan bli äldre men 40 år är en aktningsvärd ålder trots allt.

Detta med att visa upp djur – däribland delfiner – har ändrat karaktär. Numera kläs inte djur ut eller tvingas att göra saker bara för att det roar publiken.

– Under många år som delfintränare så handlade det mycket om bollar, ribbor, ringar och andra redskap. Delfinerna tycker att det är jättekul, men det ger en lite skev bild för besökarna. Under senare år undviker man att använda för mycket redskap. Man försöker få in mer utbildning och information i föreställningarna och ändå få med det som folk vill se. Det är lite av en balansgång, säger Jimmy Sandström.