Bokutbyte över gränser

KulturSkriva, trycka och ställa ut sina böcker på biblioteket. Skapa och leda workshops för att till sist toppa med entreprenöriellt lärande. Jennie Bengtssons elever har fullt upp.

16 Sep 2016

Foto: Sohir Turki

”Det var en gång en lärare som hette Jennie Bengtsson. En dag satt hon på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg och funderade på realia.”

Ungefär så kunde den här berättelsen ha börjat. Men som tur är har Jennie Bengtssons elever bättre fantasi än så.

Jennie Bengtsson, som jobbar på både natur och samhällsvetenskapliga programmet, mixade sina klasser i grupper över gränserna. Varje grupp valde ett engelskspråkigt land att designa en broschyr om. Material delades via Google docs och allt avslutades med en debatt om vilket land som är bäst att leva i.

– När jag sedan blev kontaktad av en kollega om ett bokprojekt fortsatte jag på realiaspåret. Jag kontaktade min gamla högstadieskola för att se om de ville vara mottagare för våra elevers böcker.

Eleverna författade skönlitterära historier med utgångspunkt i respektive land. Karaktärerna åkte till olika städer, bekantade sig med mat och med valutor. På Jamaica träffade de på Usain Bolt.

Grupperna möttes två gånger, resten sköttes digitalt.

– Det var av schematekniska skäl som vi valde Google docs. Men jag upplevde det också som mer produktivt när de formulerade idéer via skrift i stället för att sitta och prata.

Nu går böckerna till tryck och transporteras till stadsbiblioteket i Göteborg för releasefest och utställning i höst. Genom processen har de haft kontakt med högstadieklassen från Jennie Bengtssons gamla arbetsplats. Framför allt via vloggar med videoklipp där de frågat högstadieeleverna om vilka vändningar berättelserna kan ta. I höst blir det workshops som gymnasieeleverna håller i.

– De ska också vara lite entreprenöriella och sälja böckerna. Det är kul att få något i handen och inte bara spara ned ett dokument på datorn, säger Jennie Bengtsson.