Bjud in Dylan i klassen

LitteraturBibelreferenser, historiska skeenden och språkliga bilder. Årets Nobelpristagare passar in i de flesta skolämnen, allt från svenska till religion.

av Per Bengtsson
13 Dec 2016
dylan
Foto: Don Hunstein

När årets Nobelpris i litteratur skulle avslöjas satt Mats Jacobsson, lektor i svenska på Katedralskolan i Lund, tillsammans med kollegorna i arbetsrummet i spänd förväntan.

– Vi skojade om att det kunde bli Bob Dylan, men ingen hade riktig trott det. För mig var det en stor glädje, men också förvåning, säger Mats Jacobsson.

År 2004 disputerade han med sin avhandling om Bob Dylans 60-talstexter på litteraturvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

– De har alltid varit öppna för sjungen poesi, så det var inget konstigt att doktorera om Dylan, säger Mats Jacobsson.

Han spelar ofta Bob Dylan på lektionerna.

– Eleverna gillar engagemanget. Men min bild är att Dylan inte alls är den vänstermegafon som många försökte framställa honom som. Ända sedan 70-talet har han uttalat sig ganska dystopiskt om världen, det är mycket han tycker är omoraliskt. Så egentligen är han en ganska konservativ gubbe.

Mats lektionstips

Litterära epoker

”I kursen Sv2 (100p) ges litteraturhistoriens epoker stort utrymme. Som exempel på surrealistiskt influerad lyrik brukar jag spela A hard rain’s a-gonna-fall, skriven 1962. Visar på ett fantasifullt bildspråk, men också på de närmast apokalyptiska känslor som många amerikaner delade under denna Kubakrisens höst. Kan också användas i historieundervisningen.”

Tolkningsmodeller

”I kursen Sv3 (100p) ingår en litteraturvetenskaplig del, liksom i tillvalskursen Litteratur (100 p). Eleverna ska komma i kontakt med ett antal tolkningsmodeller. Studerar man den biografiska tolkningsmodellen passar My back pages (1964) och Not dark yet (1997) bra.”

Politisk historia

Masters of war (1963) och The times they are a-changin’ (1963) är exempel på politiskt färgade texter. De fungerar också i historie- och religionsundervisningen som tidsdokument från medborgarrättsrörelsens USA. Dessutom är de fulla av bibelinfluerat bildspråk.”