Avhopp vid hopplösa jobbutsikter

09 Dec 2016

Som regel har ungdomar med högutbildade föräldrar bättre chanser att slutföra gymnasiet. Men det gäller inte elever från invandrartäta områden, enligt en studie från Göteborgs och Karlstads universitet.

– Skyddseffekten av att ha högskoleutbildade föräldrar försvinner om det saknas goda exempel i hemmet eller i grannskapet på att utbildning ger jobb, kommenterar en av forskarna, Torun Östberg, i ett pressmeddelande.

Hon och hennes kollegor har analyserat statistik om över 30 000 ungdomar. Elever som kommer från områden där det bor många högutbildade men arbetslösa invandrare hoppar i hög grad av gymnasiet, visar statistiken.

Studien heter Why do some young adults not graduate from upper secondary school? On the importance of signals of labour market failure.